Afsnit 5: Fortællinger fra en restauratør – hvor blev fællessangen af? Om stor taknemmelighed og groteske vilkår

Kære gæster og følgere af The Standard

Det er nu seks måneder, siden statsministeren lukkede landet ned, og det er dermed også et halvt år siden, vi udsendte vores første Fortællinger fra en restauratør.

Stemningen var dengang meget alvorlig, men sammenholdet ligeligt stort. Danmark sang sammen hver dag, og samfundssindet blomstrede som aldrig før. Som virksomhedsejere indgik vi en pagt med regeringen om, at vi nok skulle gøre vores for at bevare virksomhederne og arbejdspladserne. Og regeringen lovede, at de ville gøre deres.

Siden da er der løbet meget vand i åen. Vi har sendt medarbejdere hjem, kørt take away og gourmetcatering, lavet nye koncepter, åbnet rejsebureau, genåbnet med færre stole, men med store smil - og kæmpet for at få gæsterne tilbage i huset. Vi har fået nogle omkostninger kompenseret, men vi har også haft mange penge med på arbejde for at betale alle regninger. Vores evne til at være fleksible er blevet trænet ud i ekstremerne. Vi sadler om og kæmper for at drive vores arbejdsplads, skabe gode oplevelser og bevare en tro på en bedre fremtid for alle.

Meget lykkes gudskelov, og ikke mindst pga. den store opbakning vi har mødt fra vores gæster, erhvervskunder og fra Københavns borgere generelt. Da resten af verden enten ikke måtte, ville eller kunne besøge vores hovedstad, og dermed ej heller vores restauranter, bakkede Københavnerne så talstærkt op, at vi kun kan beskrive det som rørende. Det gav, og giver, alle os, der arbejder på The Standard energien, viljen og lysten til at fortsætte, når vi rammes af nye slag - og vi alle tage slag i vores fælles kamp med og mod Covid-19.

Men
Vi behøver ikke nogen unødvendige slag fra dem, som skulle kæmpe ved vores side.

Siden smittetallet begyndte at stige i København, er det lykkedes regeringen gennem de seneste pressemøder at rydde ordrebogen hos byens restauranter med en løftet pegefinger og nye restriktioner. På tværs af branchen oplever vi nu, at regeringens udmeldinger skaber frygt med masseaflysninger og tomme stole som følge. Det er forfra igen.

På papiret mener myndighederne, at det fortsat er ansvarligt at spise ude, men den skærpede retorik og de nye guidelines sender et helt andet signal til vores gæster. Reglen om at lukke restauranter ned kl 22 er der intet sundhedsmæssigt belæg for. Først røg de udenlandske gæster. Så blev store events aflyst, og så forsvandt alle selskaberne. Så måtte vi kun besætte halvdelen af vores stole, og nu har de så også frataget os muligheden for at have fx to seatinger i stedet.

De klare svar glimrer ved deres fravær
Vi har øgede restriktioner, turisterne holder sig væk, og store private fester udsættes. Matematikken er enkel. Resultatet er en omsætning på ca. 25% af det sædvanlige. Men omkostninger på 100%. Ikke sært, at adskillige af Københavns Michelinrestauranter har drejet nøglen rundt den seneste måned, og flere konkurser vil stensikkert følge.

Men vi gør det, der skal til. Vi synger med på fællessangen, men regeringen har pludseligt forladt koret? Det er umuligt at begribe, at politikerne ikke vil tage ansvar for deres andel i de markedsvilkår, de opsætter for branchen lige nu. Vi ved, at nogle virksomheder vil kunne få kompensation, efter hjælpepakkerne blev udfaset den 9. juli, men på trods af mange og lange møder med vores brancheforening, vores revisor og opkald til erhvervsstyrelsen, er det i skrivende stund ikke lykkedes os at finde ud af, hvem og hvordan man er berettiget til kompensation. Vi ved dog, at disse eventuelt mulige hjælpepakker stopper efter 31. oktober, og hvad sker der så, når omsætningen fortsat er nede på 25%? Vi må have svar, så vi kan træffe de rette beslutninger for vores virksomheder og vores medarbejdere.

Opbakningen fra danske gæster er lige nu altafgørende
The Standard har altid haft mange internationale gæster. Store internationale virksomheder, der afholder events og arrangementer af høj kaliber. Superfoodies, der rejser hertil for at spise på STUDIO, og turister, der nyder smørrebrød og snaps på Almanaks terrasse. Men man kan ikke lægge alle sine æg i én kurv, og derfor var vores primære mål i 2020 at styrke forretningen ved at få bedre fat i det lokale, danske publikum.

Den målsætning blev højaktuel, da corona med ét slag fjernede alle store internationale selskaber og events. Bookinger til en værdi på over 15 millioner forsvandt på én måned.

Corona-tiden har for os været en øvelse i at bevare roen og se mulighederne. Vi kan ikke ændre folkestemninger eller de skiftende restriktioner og løftede pegefingre fra politikerne. Men vi kan gøre alt i vores magt for, at vi leverer fremragende restaurantoplevelser hver gang. Og vi kan højlydt bede politikerne om at tage ansvar og stoppe med at gøre os økonomisk ansvarlige for deres valg. I ugens løb har Merete været ude i Berlingske Tidende, Finans.dk, Jyllands-Posten, Tv2 og andre landsdækkende medier for at råbe politikerne op. Vi må have klare svar, så vi kan navigere i den virkelighed, som ingen af os aner, hvor længe vil vare.

Mens vi venter på regeringen, vil vi gøre det, som vi gør bedst. Levere de bedst mulige madoplevelser og tilpasse os den nye virkelighed. Vores team står klar med store smil bag maskerne, og du kan trygt besøge The Standard, for vi tager fortsat vores del af ansvaret.

De gode nyheder – de findes heldigvis
STUDIO: Vores toprestaurant har trods de hårde tider haft vind i sejlene. Restauranten er blevet genfødt med køkkenchef Alan Bates ved roret, et knivskarpt smagsunivers, en forførende klassisk vinprofil og en ny indretning. Rigtig mange har derfor haft lyst til at benytte sig af vores genåbnings-tilbud på en menu til kun 1000 kr. STUDIO har også været begunstiget af fremragende anmeldelser bl.a. af Feinschmeckeren og en imponerende plads 58 på årets OAD-liste, og så har Alan Bates og co. deltaget i adskillige events med fokus på bæredygtighed og glæde bl.a. i samarbejde med restauranterne RADIO og CLOU. Meget mere følger, for klimaet venter ikke på coronavaccinen, og vores råvarevalg og tilgang til gourmet er vigtigere end nogensinde.

Almanak: I Almanak har vi benyttet corona-tiden til at komme tilbage til kernefortællingen: Almanak leverer smagen af Danmark lige nu, og det budskab er vi kommet bredt ud med. Rigtig mange har lyst til at sætte tænderne i køkkenchef Christian Hoffmanns sprøde og velsmagende hyldest til danske råvarer og smagfulde retter, og masser af københavnere har i løbet af sommeren gæstet den Michelinanbefalede Almanak og nydt udsigt, skaldyrsfad og champagne på terrassen. Almanak er ikke mindst skarp på smørrebrød til frokost, og det er stadig muligt at nyde en 4-retters sæsonbaseret menu til blot 500 kr. om aftenen.

Mission: Vi har benyttet de seneste måneder til at fintune konceptet for vores grønne darling, Mission. Den genåbner torsdag 14. oktober med det nye navn Mission Green og vil køre som en vegetarisk pop-up-restaurant i oktober og november, inden vi forventer, at konceptet bliver permanent i 2021 – medfisk som tilvalg. Det glæder vi os til at fortælle mere om snarest.

Med TAK til jer for jeres støtte– og ønsket om masser af god mad og flere klare svar fra politikerne

Merete & Dorte

P.S. Vi vil altid gerne høre direkte fra jer, så skriv endelig, hvis I har spørgsmål eller andet.

Merete Holst på mho@thestandardcph.dk

Dorte Juhl Østergaard dju@thestandardcph.dk

FLERE NYHEDER FRA THE STANDARD

Mortensaften på Almanak – eller som take away

Klassisk og hyggelig Mortens And ”med det hele” Meget er forandret i 2020, men traditionerne har

Ny pop up-restaurant: Mission Green smager af 1001 nats eventyr

De næste seks uger slår vi dørene op til pop up-restauranten Mission Green, hvor vi serverer

NY POP UP-RESTAURANT - ÅBNINGSTILBUD I OKTOBER


Mission Green åbner med et brag af en fest! Fra onsdag d. 21. oktober og resten af oktober kan du fra kun DKK 375,- få køkkenets guidede tur rundt i menu kortet tilsat tjenernes valg af vin og drikke til herlighederne. Du kan vælge en Mission Trip med 6 eller 8 serveringer, som bliver anrettet som skønne deleretter, og da vi fortsat skal lukke kl. 22, er I garanteret bordet hele aftenen.

Læs mere her.