Alan Bates – en velsmagens jedikriger

Lige nu går vi rundt med lidt ekstra sommerfugle i maven her på STUDIO op til Michelin-uddelingen 17. februar. Men uanset om der bliver stjerneregn over STUDIO eller ej, er vi simpelthen så stolte af det fantastiske arbejde, vores køkkenchef Alan Bates bedriver hver dag, at vi har lyst til at benytte lejligheden til at fortælle lidt mere om, hvad der gør Alan og ikke mindst hans mad til noget helt særligt.

Med ét ord er det smag. Med lidt flere ord er det: overraskende smagskombinationer, enkelthed og et stort fokus på lokale råvarer kombineret med et smagsmæssigt pust fra fjernere himmelstrøg. I øjeblikket er der f.eks. vinterkål, (skov)due, kaffirlime og yuzu på menuen. Fødderne i den lokale muld og næsen i fjerne egne af verden - det er Alan Bates’ stil i en nøddeskal.

”Det er en selvfølge for mig, at køkkenet er funderet i lokale råvarer, og vi har opdyrket et virkelig godt forhold til vores producenter, så jeg hele tiden kan udvikle menuen i takt med, at råvarerne er på deres højeste,” siger 31-årige Alan Bates, der er barn af det franske køkken med dets store smage, fokus på håndværket og sæsonens råvarer.

”Smagsmæssigt lader jeg mig ikke begrænse. Jeg henter inspiration alle mulige steder, ikke mindst på mine mange rejser i Asien. Jeg har et helt bagkatalog af smage, som jeg har samlet gennem hele mit liv, og dem trækker jeg på, hver gang jeg skal kreere en ny ret.”

Se STUDIOs aktuelle menu her

 

Det handler om mad - ikke om egoet

I halvandet år var Alan Bates souschef på Henne Kirkeby Kro, og Paul Cunningham beskriver ham som en kulinarisk jedikriger med en støbning, man ikke ofte støder på.

Jedikrigere i Star Wars er krigere og munke på samme tid, og sammenligningen passer godt på Alan Bates, for han kombinerer sit varme og ydmyge væsen med en ildhu og ihærdighed, der er en kriger værdig, når det gælder om at skabe nye, intense og overraskende smagsoplevelser på tallerkenerne. Det er maden, der driver ham - ikke hans eget ego.

”Arbejdet kræver, at jeg hele tiden lærer noget nyt. Det er super stimulerende for mig, og fordi vi følger årstiderne så tæt, er vi hele tiden i gang med at skifte ud i menuen og ændre retter. Det vil aldrig blive perfekt, og jeg kan altid lære mere, og det er det, der holder mig til ilden,” fortæller Alan Bates, der også gør en dyd ud af at gøre STUDIO til en god arbejdsplads med et varmt og rart miljø i køkkenet og en afslappet atmosfære for gæsterne.

 

God stemning smitter

Alan Bates har bl.a. fået indført, at STUDIO i dag har fire åbningsdage om ugen, hvor restauranten tidligere havde fem. På den måde kan han sikre sig, at personalet ikke slider sig selv ned til små stubbe, og at gæsterne oplever en restaurant med energien og entusiasmen for det gode måltid intakt.

”Hvis de ansatte har det miserabelt i køkkenet, smitter det af på gæsterne, og så kan alle mærke det. Sådan skal det ikke være. Vi spiller f.eks. hyggelig musik og sørger for at tale pænt til hinanden og passe på hinanden, så her er rart at være for alle,” siger han og tilføjer, at han ser det som sit vigtigste mål at fylde restauranten med glade og afslappede gæster.

”Der skal være en fantastisk atmosfære. Alt andet er en bonus. Selvfølgelig vil en Michelinstjerne være en fantastisk anerkendelse, og jeg er absolut både stolt og taknemmelig over gode anmeldelser, men det er ’icing on the cake’.”

Bestil bord på STUDIO her 

 

Et kærligt spark fra mor

Egentlig stod en titel som køkkenchef slet ikke øverst på Alan Bates’ ønskeseddel, da han for otte måneder siden fik tilbuddet fra STUDIO.

”Jeg så mere mig selv som souschef nogle år endnu. Men min mor sparkede mig kærligt bagi og sagde, at jeg ville fortryde det. I dag ved jeg, at hun havde ret,” griner Alan, der ikke lægger skjul på, at han på mange måder ser køkkenet som sin redning og sit hjem.

Da hans far døde for 11 år, droppede Alan ud af økonomi-studiet uden nogen planer, og det var først, da han kom i lære i nogle af de helt store gourmetkøkkener i England som the Fat Duck og den to-stjernede Michelinpub The Hand & Flowers, at han følte sig i sit rette element, og hans kæmpestore energi og utålmodighed fik retning og livet et formål.

Vi er meget taknemmelige over, at han netop har valgt at folde sit potentiale ud her på STUDIO, og at vi dagligt oplever, hvordan hans vision bliver til virkelighed, når gæsterne får leveret store gastronomiske oplevelser i en afslappet atmosfære i STUDIOs lille, intime restaurant med udsigt over Københavns havn.

Se STUDIOs aktuelle menu her

Mere om Alan Bates 

31 år og fra Cambridge i Sydengland, hvor han er vokset op på en gård med kyllinger, kvæg og korn.

Han har rejst over store dele af kloden og bl.a. boet i Spanien og Singapore.
Allan henter inspiration i det klassiske franske køkkens håndværk, men kombinerer smage, krydderier og retter frit efter, hvad der i hans optik er den ultimative smagsoplevelse.

Han har bl.a. arbejdet på:
- El Cellar de Can Roca i Girona
- Hands & Flowers i London
- The Fat Duck i Bray
- Henne Kirkeby Kro i Henne

 

FLERE NYHEDER FRA THE STANDARD

Sidste jul i Havnegade

Den søde juletid nærmer sig, og på Almanak i Havnegade er julen noget ekstra særligt i

Afsnit 10: Breaking news fra en restauratør – The Standard bliver til LOCA Restauranter

I går var en stor aften for alle os på The Standard og i LOCA Gruppen.

The Standard bliver til LOCA Restauranter


Almanak og Mission Green flytter til nye adresser i 2022 –  Læs hele historien her.